Binge eating syndrome…

Της Αμαλίας Γιωτοπούλου , Κλινική Διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc Δ/ντρια Mediterranean Diet Χαλανδρι

Οι γιορτές τελείωσαν και όπως κάθε χρόνο όλοι φάγαμε παραπάνω, τσιμπολογούσαμε ενδιάμεσα στα γεύματα μικρά γλυκά ή μετά το δείπνο ακόμα και αν ήμασταν χορτασμένοι. Για πολλούς όμως αυτό το σύνδρομο, όπως το ορίζουν οι επιστήμονες υγείας, εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι Binge eaters είναι άτομα που τσιμπολογούν πέρα από τις ώρες του φαγητού τους  χωρίς έλεγχο στις ποσότητες. Γι’ αυτούς το τσιμπολόγημα είναι κάτι φυσιολογικό και όμως ανεξέλεγκτο. Χρησιμοποιούν το φαγητό για τον έλεγχο του άγχους και  των αρνητικών συναισθημάτων. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα πρόσκαιρο καθώς μετά νιώθουν ακόμα χειρότερα λόγω των τύψεων ότι δεν μπορούσαν να ελέγξουν τον εαυτό τους και την πείνα τους.

Τα συμπτώματα της διαταραχής συνήθως αρχίζουν στα τέλη της εφηβείας ή την πρώιμη ενήλικη ζωή. Ένα επεισόδιο υπερφαγίας συνήθως διαρκεί περίπου δύο ώρες, αλλά μερικά άτομα μπορεί να έχουν στιγμές υπερφαγίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

Είμαι Binge eater;

 

Παρακάτω αναφέρονται κάποια από τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου:

 

 • Να κάνετε συχνά επεισόδια ανεξέλεγκτης υπερφαγίας
 • Να αισθάνεστε πολύ στεναχωρημένοι ή αναστατωμένοι κατά τη διάρκεια ή μετά την υπερφαγία
 • Σε αντίθεση με τη βουλιμία, δεν υπάρχουν τακτικές προσπάθειες για «αντίποινα» στο σώμα με εμετό, νηστεία, ή υπερβολική άσκηση
 • Τα άτομα  που εμφανίζουν το σύνδρομο παλεύουν καθημερινά με αισθήματα ενοχής, αηδίας, ακόμα και κατάθλιψης. Ανησυχούν για το τι θα κάνει η ψυχαναγκαστική αυτή κατανάλωση στο σώμα τους και την έλλειψη αυτοελέγχου. Θέλουν απεγνωσμένα να σταματήσουν την κραιπάλη, αλλά αισθάνονται ότι δεν μπορούν.
 • Το αποτέλεσμα συχνά είναι η αύξηση του βάρους και η εμφάνιση παχυσαρκίας κάτι που μπορεί να χειροτερεύσει τα συμπτώματα

 

Φαύλος κύκλος

 

Τρώω υπερβολικά για να αισθάνομαι καλύτερα  –> αισθάνομαι χειρότερα

–> επιστροφή στο φαγητό για ανακούφιση

 

Τι λένε οι ειδικοί;

 

Μπορεί να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε ένα φαύλο κύκλο και να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ξεφύγετε, αλλά το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι θεραπεύσιμο. Με την κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη μπορείτε να μάθετε να ελέγχετε το φαγητό σας και να αναπτύξετε ξανά μια υγιή σχέση με το φαγητό.

 

Ο εθισμός σε αυτό το σύνδρομο έχει να κάνει με το φαγητό άρα δεν μπορείτε απλά να το αποφύγετε καθώς είναι θέμα επιβίωσης. Αντιθέτως πρέπει να αναπτύξετε μια υγιή σχέση με το φαγητό, να μάθετε να σχεδιάζετε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, να κάνετε σωστές επιλογές όταν θα βγείτε έξω ή θα παραγγείλετε φαγητό έτσι ώστε να λαμβάνετε τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθημερινά.

 

Για να είναι όμως η θεραπεία αποτελεσματική,  ο ειδικός δεν πρέπει να εστιάσει μόνο στις κακές διατροφικές συνήθειες και στα συμπτώματα του συνδρόμου που έχουν να κάνουν κυρίως με στιγμές υπερφαγίας. Πρέπει να βοηθήσει το άτομο να ανακαλύψει τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος και τα συναισθηματικά ερεθίσματα που οδηγούν σε υπερφαγία και τη δυσκολία να αντιμετωπίσει το στρες , το άγχος , το φόβο , τη θλίψη , και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα.

 

 

Οι επιστήμονες υγείας έχουν καταλήξει σε 10 στατηγικές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε την άμετρη κατανάλωση τροφής ή αλλιώς το Binge eating:

 

 1. Σταματήστε σήμερα να κάνετε δίαιτα: Όχι μια οποιαδήποτε δίαιτα αλλά σταματήστε αυτή που σας στερεί συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και δεν γίνεται υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού. Μην απαγορεύετε στον εαυτό σας τρόφιμα. Αντιθέτως προσπαθήστε να ανακαλύψετε κάποιες υγιεινές τροφές που μπορεί να εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο
 2. Αντιμετωπίστε το καθημερινό στρες: Πώς; Σίγουρα όχι με το φαγητό βρείτε εναλλακτικούς τρόπους  για να διαχειριστείτε το καθημερινό άγχος. Ξεκινήστε από τώρα. Χαλαρώστε για λίγα λεπτά και αναπνεύστε βαθιά. Πάρτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας έστω λίγα λεπτά
 3. Ασκηθείτε: Εκτός από την καταπολέμηση του στρες η άσκηση θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος με υγιή τρόπο. Θα μας δώσει την απαραίτητη τονωτική ένεση ενέργειας για να σταματήσουμε ακόμα και το συναισθηματικό τρόπο κατανάλωσης τροφής. Βρείτε αυτό που ταιριάζει σε σας και στους δικούς σας ρυθμούς.
 4. Αντιμετωπίστε την πλήξη: Όχι με τσιμπολόγημα αλλά αλλιώς. Πάρτε τηλέφωνο ένα φίλο που έχετε καιρό να μιλήσετε, βγείτε μια βόλτα, ζωγραφίστε, διαβάστε ένα βιβλίο
 5. Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων: Καταγράψτε τι τρώτε, τι ώρα και πώς νιώθετε όταν το τρώτε. Προσπαθήστε να αποκωδικοποιήσετε τα συναισθήματα που σας οδηγούν να ξεφύγετε. Βρείτε τρόπους να το προλάβετε την επόμενη φορά που θα σας τύχει κάτι αντίστοιχο
 6. Κοιμηθείτε όσο σας χρειάζεται: Αν είστε κουρασμένοι είστε σίγουρα πιο επιρρεπείς στην άμετρη κατανάλωση τροφής. Προτιμήστε να κοιμηθείτε για λίγο, για μια ώρα ή αν είναι αργά το βράδυ βάλτε μια χαλαρή μουσική και ξαπλώστε. Αύριο θα είστε πιο δυνατοί να αντιμετωπίσετε τους πειρασμούς.
 7. Ακούστε το σώμα σας: Μάθετε να διαχωρίζετε το αίσθημα της πραγματικής και της συναισθηματικής πείνας. Αν δεν έχει περάσει πολύ ώρα από το τελευταίο γεύμα σας ή δεν γουργουρίζει η κοιλιά σας μπορεί να μην πεινάτε. Περιμένετε ένα τέταρτο πεινάτε ακόμα;
 8. Αποφύγετε τους πειρασμούς: Αδειάστε τα ράφια σας και το ψυγείο σας από τρόφιμα που συνηθίζετε να καταναλώνετε σε στιγμές άμετρης υπερφαγίας όπως, γλυκά και αλμυρά σνακ όπως μπισκότα, πατατάκια, σοκολάτες, φρυγανιές και ότι άλλο θεωρείτε ότι θα μπορούσε να σας κάνει να χάσετε τον έλεγχο.
 9. Μην παραλείπετε γεύματα: Ξεκινήστε με το πρωινό, συνεχίστε με το δεκατιανό, το μεσημεριανό, το απογευματινό και το βραδινό σας γεύμα. Αν παραλείψετε ακόμα και κάποιο σνακ μπορεί να σας οδηγήσει σε άμετρη κατανάλωση τροφής κάποια άλλη στιγμή της ημέρας.
 10. Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό: Είναι πιο πιθανό να χάσετε τον έλεγχο αν δεν έχετε ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης. Ρωτήστε, ενημερωθείτε για ομάδες υποστήριξης ή επισκεφτείτε έναν ειδικό που μπορείτε να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης.