Ηλεκτρονική ακινησία

της Ειρήνης Μαραζιώτη, Διατροφολόγου-Εκπαιδευτικού 

Ηλεκτρονική ακινησία: μια συνήθεια που γίνεται πάθος, πάθος που γίνεται ανάγκη και μεταφέρει το παιδί σ’ έναν άλλο κόσμο, αφαιρώντας την παιδικότητά του, την εφευρετικότητά του, την αυτενέργειά του.

Ένα παιδί ξαπλωμένο κυρίως, ακινητοποιημένο, εγκλωβισμένο σ’ έναν καταιγισμό πληροφοριών που τα συναρπάζει, εξαπατώντας τη φαντασίας τους, που τα ακινητοποιεί. Ένα παιδί που κατευθύνεται.

Αποτέλεσμα: Τρώει μηχανικά ή απέχει από το φαγητό, γίνεται ευέξαπτο, είναι ανήσυχο, γίνεται αφηρημένο, ανάλογα δε με την ηλεκτρονική σελίδα διαφοροποιείται και ο συναισθηματικός του κόσμος.

Η παιδική παχυσαρκία προχωρά στην εφηβεία αφού βλέποντας ή παίζοντας ηλεκτρονικά το μόνο που κινούν είναι  τα δάχτυλα τους και το στόμα τους αφού καταναλώνουν κυρίως προιόντα ζάχαρης

Φίλοι γονείς, αφού αποφασίσατε να δωρίσετε έναν άλλον κόσμο ηλεκτρονικό στο παιδί σας, θέστε του όρια. Οδηγήστε το σε δραστηριότητες που θα τον οδηγήσουν με τη σειρά τους σε σωστή ανάπτυξη που θα το κάνουν χαρούμενο, θα του γνωρίσουν την ευγενή άμιλλα και το αθλητικό πνεύμα θα τονώσουν τα οστά, το μυϊκό του σύστημα, την καρδιά του, το κυκλοφορικό θα του χαρίσουν σωστή αναπνοή και σωστή στάση σώματος.

Και κάποια ώρα έστω το Σαββατοκύριακο αφήστε το να απολαύσει το δώρο του

Μην το αφήνετε στο αυτοκίνητο τη στιγμή που μπορεί να απολαύσει τη φύση, να αυξήσει την παρατηρητικότητα του να μυρίσει ευωδιές, να διαβάσει πιο γρήγορα τις πινακίδες, να τραγουδήσει ή να δημιουργήσει παιχνίδι.

Μην τον παραδίδεται στην ηλεκτρονικό κόσμο γιατί εσείς θέλετε να κοιμηθείτε, να μιλήσετε με τους φίλους σας, να διαβάστε την εφημερίδα σας.

Το παιδί μπερδεύεται στο τι είναι πιο καλό να κάνει και σίγουρα θα σας απορρίψει όταν εσείς πάλι με την ίδια ευκολία που του το δώσατε απαιτείται να το κλείσει.

Έχετε προσπαθήσει να μιλήσετε στο παιδί σας μετά από πολύωρη ηλεκτρονική απασχόληση;

Παραδεχτείτε ότι χρειάστηκε να του μιλήσετε τουλάχιστον τρεις φορές για να σας απαντήσει ζητώντας να του πείτε και πάλι την ερώτηση. Νέες έρευνες μιλούν για αυπνίες σε παιδιά που κάνουν χρήση ηλεκτρονικών. Το φωτεινό μπλε χρώμα της οθόνης συμβάλλει στη μη παραγωγή υπνοαγωγών ουσιών. Οι έρευνες τονίζουν ότι 2 ½ ώρες πριν την ώρα του ύπνου πρέπει να κλείνουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια,αν θέλουμε τα παιδιά να απολαύσουν τον ύπνο τους.

Ο  Μιχάλης ένα παιδί που στα δεκαεπτά του ψάχνει να βρει την ταυτότητα, κατόρθωσε να χάσει τα παραπανίσια κιλά του και να αρχίσει γυμναστική. Θέλοντας κι αυτός να έχει μια φίλη κάλεσε για καφέ ξοδεύοντας το χαρτζιλίκι του,τρεις συμμαθήτριές του για να αποφασίσει να μιλήσει σ’ αυτήν που του άρεσε περισσότερο. Γυρίζοντας στο σπίτι κλείστηκε στο δωμάτιο του. Η μητέρα του ανήσυχη τη ρώτησε πώς πέρασε; Κι εκείνο απάντησε. Δεν είπαμε λέξη όλες έπαιζαν με τα κινητά τους και στο τέλος φύγαμε.

Σίγουρα δεν θα θέλατε να είναι ο Μιχάλης το δικό σας παιδί.

Δραστηριοποιηθείτε. Ζητείστε από φίλες σας που κάνει παρέα το δικό σας παιδί και πάρτε όλες κοινές αποφάσεις.

Οδηγείστε τα παιδιά στην ψυχική υγεία και όχι στην ηλεκτρική αδράνεια