Η αξία της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία των παιδιών

Έχουν περάσει σαράντα και πλέον χρόνια από τη μελέτη των επτά χωρών που ανέδειξε την αξία της Μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων Ιδιαίτερα, οι άνθρωποι που ζούσαν στην Κρήτη είχαν αναπτύξει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και ισχυρούς μηχανισμούς άμυνας που τους προστάτευαν από ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Έκτοτε πληθώρα ερευνών έχουν επιβεβαιώσει την αξία της Μεσογειακής διατροφής όχι μόνο στη πρόληψη αλλά και στη θεραπεία κάποιων ασθενειών. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι επιστήμονες υγείας επισημαίνουν ότι οι λαοί της Μεσογείου, ακόμα και οι σημερινοί κάτοικοι της Κρήτης, (με εξαίρεση αυτών που ζουν σε απομακρυσμένα χωριά) έχουν απομακρυνθεί από τον τόσο σωστό αυτό τρόπο διατροφής. Τα δεδομένα αυτά σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση της παχυσαρκίας (1 στα 4 παιδιά είναι παχύσαρκα), των καρδιαγγειακών, του διαβήτη και άλλων χρόνιων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.

ή.

ή.

ή.

ή.

vegetables2

Το πιο σωστό λοιπόν θα λέγαμε είναι η πρόληψη, η σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, ώστε να γίνουν υγιείς ενήλικες με σωστές διατροφικές συνήθειες. Είναι πιο επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ να σώσουμε τα παιδιά μας. Ένα απλό παράδειγμα, όσον αφορά στον Σ.Δ. τύπου 2, τον μέχρι πρότινος χαρακτηριζόμενο ως Διαβήτη των ενηλίκων, τα ποσοστά του σήμερα φτάνουν το 33%-45% των νεοδιαγνωσθέντων περιστατικών στους εφήβους, και η αύξηση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας. Υπέρβαρα παιδιά, ειδικά άνω των 7 ετών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα κατά την ενήλικη ζωή. Η συχνότητα εμφάνισής του στα παιδιά σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να αυξηθεί έως και 50% στα επόμενα 15 χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και με τη χοληστερόλη που τείνει να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά αυξημένη σε υπέρβαρα παιδιά. Οι ερευνητές ανησυχούν, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη «επιστροφής» στο Μεσογειακό τρόπο ζωής ως τη μόνη λύση.

ή.

ή.

ή.

ή.

vegetables1

ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΙΑΤΟ
ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;

  • Τα ακατέργαστα δημητριακά και τα όσπρια με άφθονους σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια και σχεδόν όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες C και Α για την καλή άμυνα του οργανισμού στις λοιμώξεις.Diet-Mediterranean-fig0
  • Το ελαιόλαδο, χωρίς χοληστερίνη, που βοηθάει στην καλή ροή του αίματος στα αγγεία και παρέχει άφθονη βιταμίνη Ε για την νεανικότητα των κυττάρων
  • Το γάλα το γιαούρτι και το τυρί χαμηλά σε λιπαρά που παρέχουν το απαραίτητο ασβέστιο για γερά κόκαλα και δόντια
  • Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά με τις πρωτεΐνες που είναι χρήσιμες για την καλή ανάπτυξη του οργανισμού, αλλά και πολλές ουσίες για την καλή λειτουργία της καρδιάς,
  • Τους ξηρούς καρπούς, τα άγρια χόρτα, τα όσπρια και το μέλι που συμπληρώνουν με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία το «Μεσογειακό μας πιάτο».

ΑΜΑΛΙΑ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ- ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, MSc – MEDITERRANEAN DIET ΧΑΛΑΝΔΡΙ

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΦΙΛΟΙ
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ MEDITERRANEAN DIET JUNIOR;

  1. Αποφεύγω να αγοράζω συχνά έτοιμα φαγητά απ’ έξω. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το φαγητό που ετοιμάζεται με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη στο σπίτι
  2. Δεν τρώω συχνά έτοιμες λιχουδιές, χρωματισμένα γλυκάκια, γαριδάκια , γιατί κινδυνεύω να αυξήσω το βάρος μου, ενώ ο οργανισμός μου θα μένει φτωχός από θρεπτικές ουσίες
  3. Προτιμώ να πίνω φρέσκους χυμούς ή χυμούς χωρίς ανθρακικό με κοντινή ημερομηνία λήξεως
  4. Δεν αντικαθιστώ ποτέ κύρια γεύματα με γλυκά. Άλλωστε η πολύ ζάχαρη χαλάει και τα δόντια μου.
  5. Τρώω καθημερινά φρούτα για να παίρνω τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τους
  6. Συνηθίζω από μικρή ηλικία να τρώω ψάρια και σαλάτες από φρέσκα λαχανικά. Το λίπος των ψαριών, το ιχθυέλαιο, με βοηθάει να είμαι πρώτος στα μαθήματα
  7. Δεν τρώω ποτέ όρθιος και γρήγορα
  8. Δεν τρώω ποτέ όταν είμαι θυμωμένος, ανήσυχος ή εκνευρισμένος. Το φαγητό θέλει ηρεμία
  9. Δεν τρώω ποτέ μπροστά στην τηλεόραση. Χωρίς να το καταλάβω καταπίνω μεγάλες μπουκιές χωρίς να τις μασώ και αυτό βλάπτει το στομάχι.
  10. Όταν με καλούν σε πάρτυ φροντίζω το προηγούμενο ή το επόμενο γεύμα μου να είναι ελαφρύ για να μην φορτώνω τον οργανισμό μου
  11. Όλη την ημέρα να πίνω αρκετό νερό
  12. Δεν είναι σωστό να μην τρώω γιατί θέλω να μοιάσω με πολύ αδύνατα μοντέλα. Κάθε οργανισμός πρέπει να έχει το δικό του σταθερό βάρος που μπορώ να το μάθω από το γιατρό μου ή το διαιτολόγο.
  13. Κορίτσια ή αγόρια που προσπαθούν να αδυνατίσουν περισσότερο από ότι πρέπει αρρωσταίνουν εύκολα, αδυνατίζουν τα νεύρα τους, αραιώνουν τα μαλλιά τους, χαλάνε τα δόντια τους και μοιάζουν σαν άρρωστα
  14. Ζυγίζομαι τακτικά στην ίδια ζυγαριά και παρακολουθώ το βάρος μου.
  15. Δεν αφιερώνω πολλές από τις ελεύθερες ώρες μου στην τηλεόραση. Θα ωφεληθώ περισσότερο αν τις ώρες αυτές ασκηθώ, τρέξω, κάνω ποδήλατο, κολυμπήσω.
  16. Η άσκηση δυναμώνει την καρδιά και βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση.
  17. Η σωστή διατροφή και η άσκηση χαρίζουν υγεία!!!

Αντιμετώπιση και παιδικής παχυσαρκίας με διατροφική αγωγή στα Κέντρα Μεσογειακής Δίαιτας ΜEDITERRANEAN DIET

Ευθύνη όλων μας…τα παχύσαρκα παιδιά

Τα παιδιά βιώνοντας τους ρυθμούς της σύγχρονης οικογένειας, εισπράττουν τις περισσότερες φορές αρνητικά πρότυπα διατροφής, ικανά να χαράξουν μια λανθασμένη διατροφική πορεία με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και στον ψυχισμό τους

Ποιοι Ευθύνονται

-Ο μεγάλος ανταγωνισμός των Βιομηχανιών Τροφίμων και η ποικιλόμορφη προβολή των προϊόντων τους από τα ΜΜΕ.

-Η υπερκατανάλωση τροφίμων με πολλά λιπαρά, ζάχαρη ,αλάτι, με υπερεπεξεργασμένα άλευρα και ραφιναρισμένα έλαια.

-Η εργασία της μητέρας έξω από το σπίτι και η ανάθεση της παρασκευής του φαγητού σε άτομα άλλων εθνοτήτων με διαφορετική γνώση και διατροφική κουλτούρα(τουλάχιστον και η πλέον ανημέρωτη μητέρα οδηγείται από το ένστικτο της για σωστή θρέψη των παιδιών της

-Η άνθηση του τύπου delivery φαγητού και η κατάχρησή του από τα νέα κυρίως ζευγάρια, τις βραδινές ώρες, τροφών με πολλά λιπαρά και αλάτι(ποτέ δε θα παραγγείλουμε σπανακόρυζο ή ψάρι)

-Η κατάργηση του οικογενειακού τραπεζιού, θεσμού διαχρονικού που κρατά ενωμένα όλα τα μέλη της οικογένειας ακόμα και της μονογονεΐκής και δρα ηθικοπλαστικά στην ψυχή των παιδιών και όχι μόνο.

-Το χαρτζιλίκι, κυρίως των εφήβων που τείνει να φτάσει το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη

-Το χαμηλό κόστος όλων των επιβαρυμένων από πλευράς ποιότητας θερμίδων, σνακς όπου κάθε παιδί οποιασδήποτε κοινωνικο-οικονομικής τάξης μπορεί να αγοράσει

-Η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.(Δεν αρκεί να είμαστε στο ίδιο σπίτι, επικοινωνούμε με τα παιδιά μας;

-Η συχνή χρήση του αυτοκινήτου(για απόσταση 100 μέτρων παίρνουμε αυτοκίνητο)

Τέλος η παντελής έλλειψη άσκησης

Ποιο είναι τα αποτέλεσμα

-Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω αιτιών είναι η μεγάλη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας

-Η εμφάνιση νόσων που συναντούσαμε σε ενήλικες, να εμφανίζονται τώρα και σε μικρά αύξηση της χοληστερίνης- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και άλλα

-Οι οργανικές επιπτώσεις όπως νευρικότητα, υπερκινητικότητα, υπερφαγία, κατανάλωση γλυκών

– Οι ψυχολογικές επιπτώσεις όπως απομάκρυνση, ανυπακοή, κλείσιμο στον εαυτό τους-χαμηλή αυτοεκτίμηση

-Η απομόνωση των παιδιών μέσα στην οικογένεια και η παράδοση τους στο ίντερνετ ή στην πολύωρη τηλοψία

Τι προτείνουμε

Είναι χρέος όλων μας γονέων, γιατρών, εκπαιδευτικών, διαιτολόγων, κοινωνικών λειτουργών:

-Να εκπαιδεύουμε καθημερινά τα παιδιά στη Μεσογειακή Διατροφή

-Να μαθαίνουν μέσα από το παράδειγμα μας σωστή και ισορροπημένη διατροφή

-Να επιλέγουμε τα προϊόντα που μπαίνουν καθημερινά στο σπίτι

-Να ασχοληθούμε ουσιαστικά με το φαγητό τους

-Να αφιερώσουμε έστω και μια μόνο ώρα την ημέρα μαζί τους, να τα ακούμε και να μας ακούν

-Να δημιουργήσουμε έστω τα Σαββατοκύριακα οικογενειακές εξόδους άσκησης, περπάτημα, βόλτα στο κοντινό βουνό, μπάλα, κολύμπι και άλλα σπορ.

-Να μειώσουμε και επιλέξουμε τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση

-Να ελέγχουμε και συζητάμε μαζί τους τι βλέπουν στο ίντερνετ που τα καθηλώνει τόσες ώρες ( Συστήνουμε σε όλους τους γονείς την ταινία “TRUST”)

Ειρήνη Μαραζιώτη – Διατροφολόγος- Εκπαιδευτικός

Επικοινωνήστε με τα παιδιά σας

Το μάζεμα της οικογένειας γύρω από το τραπέζι δύο φορές την ημέρα έχει σχεδόν εκλείψει. Τα ξεχωριστά δωμάτια των παιδιών σε πολλές περιπτώσεις όσα τα παιδιά τόσα και τα δωμάτια τους στο σπίτι και η εγκατάσταση σε κάθε δωμάτιο της τηλεόρασης ή του υπολογιστή δημιουργούν ακόμα πιο πρόσφορο έδαφος για την απομάκρυνση των παιδιών, την έλλειψη επικοινωνίας με την οικογένεια. Το συνεχές ωράριο εργασίας των γονέων και τα εξωσχολικά μαθήματα αφήνουν πολλές ώρες την οικογενειακή εστία αδειανή από τα μέλη της. Πότε θα επικοινωνήσουμε με τα παιδιά . πότε θα μας ακούσουν και θα ακούσουμε τις ανησυχίες τους και τα δικά τους προβλήματα όσο μικρά και αν είναι. Πότε θα παραδειγματιστούν από τις δικές μας «σωστές» συμπεριφορές και θα αποκτήσουν τις άμυνες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν το δικό τους κοινωνικό σύνολο αλλά και την ευρύτερη κοινωνία. Τέλος πότε θα τους δώσουμε χρόνο να μας μιμηθούν, αποτυπώσουν και να καταγράψουν τις δικές μας σωστές συμπεριφορές. Ας δούμε όμως κάποιες τεχνικές που θα μας φέρουν πιο κοντά στα παιδιά , γιατί το να ζούμε στο ίδιο σπίτι κάποιες ώρες της ημέρας απασχολημένος ο καθένας με τα δικά του θέματα δεν είναι επικοινωνία.

1. Κλείστε το κινητό σας και την τηλεόραση όταν θα μιλήσετε με τα παιδιά σας. 2. Αφήστε τα παιδιά να μιλήσουν εκφράζοντας τις σκέψεις τους χωρίς να τα διακόπτετε. 3. Μην σταματάτε τον ειρμό της σκέψης τους κάθε φορά που εσείς έχετε την ανάγκη να προβάλετε τις δικές σας ιδέες 4. Κοιτάζετε το παιδί σας στα μάτια, ολοκάθαρα και μην κοιτάτε αλλού όταν σας μιλάει. 5. Δείξτε πραγματικό ενδιαφέρον γι’ αυτά που σας λέει και μην απαντάτε αφηρημένα ή κουνώντας το κεφάλι να υπονοείτε το «ναι» ή το «όχι» 6. Κάντε ερωτήσεις που θα του αφήσουν το περιθώριο να σας απαντήσει θαρετά και με ειλικρίνεια 7. Μην τα ειρωνεύεστε. 8. Προτείνετε τους εφικτές λύσεις στα προβλήματά τους 9. Μην δυσανασχετείτε ιδιαίτερα με τα μικρά που έχουν μακρύ λόγο. 10. Εισπράξτε την ανακούφισή τους στο τέλος της κουβέντας σας, τότε θα είστε σίγουροι ότι η επικοινωνία σας απέδωσε.

Ειρήνη Μαραζιώτη – Διατροφολόγος- Εκπαιδευτικός – Γεν. Διευθύντρια Κέντρων Μεσογειακής Δίαιτας

Στρογγυλό ψωμάκι γεμιστό με αυγό σφιχτό κομμένο στη μέση με μαρούλι και τυρί | Κουλουράκια σπιτικά | Αραβική πίτα με κίτρινο τυρί, βρασμένο καρότο και μαρούλι | Φρουτοσαλάτα (σε μπολάκι) | Τοστ και χυμό | Σάντουιτς με πολτό από αβοκάντο και τριμμένους ξηρούς καρπούς | Τυρόπιτα σπιτική | Κέικ πορτοκάλι σπιτικό ή κέικ καρότου | Κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυράκι | Μια φορά την εβδομάδα ελεύθερη επιλογή από την καντίνα του σχολείου.

Αραβική πίτα με μπανάνα, μέλι και κανέλλα | Παστέλι με τριμμένους ξηρούς καρπούς | Κέικ καρύδας | Μπισκότα γεμιστά με κρέμα | Φρούτα σε σουβλάκι (μήλο-μπανάνα-φράουλα-ακτινίδιο-αχλάδι-σταφύλι) | Ριγανάδα | Γιαούρτι και μαρμελάδα | Ψημένα μήλα με τρίμμα σοκολάτας και αμύγδαλα | Πραλίνα με φουντούκι | Μπάρες με κοπανισμένους σπόρους σιταριού | Αλμυρά και γλυκά παιδικά σνακ με ελαιόλαδο από τα Κέντρα Μεσογειακής Δίαιτας.

Όλες οι μητέρες οδηγούνται από το ένστικτο τους για τη σωστή θρέψη των παιδιών τους. Σίγουρα όμως χρειάζεται και μεγάλη φαντασία προκειμένου να μην μένουν καθημερινά στο τοστ με γαλοπούλα και τυρί και στο κουλούρι. Τα παιδιά πρέπει να έχουν σνακ στα ενδιάμεσα των κυρίως γευμάτων τους με βάση το ελαιόλαδο και άλλα τρόφιμα που συντελούν στην σωστή ανάπτυξή τους.

 

frame_protaseis

Λαδόπιτα | Πίτσα ελιάς | Σκορδόψωμο με λάδι | Τσιπς από αραβική πίτα | Φρατζολάκι γεμιστό με πέστο | Αραβική πίτα με καροτοσαλάτα | Τοστ με ομελέτα και πάστα ελιάς

Σπιτικά τσιπς λαχανικών σε χωνάκια | Κουλούρι Θες/νίκης γεμιστό Κουλούρια σπιτικά με αποξηραμένα φρούτα | Κέικ λαδιού σε 3’ | Λιοψωμάκια γλυκά

Η αλήθεια για την παιδική διατροφή σήμερα από το στόμα των Ελλήνων επιστημόνων της διατροφής

Τα σημαντικά οφέλη στην υγεία από τη Μεσογειακή διατροφή παρουσιάστηκαν ακόμα μια φορά σε επιστημονική εκδήλωση, από έγκριτους καθηγητές Πανεπιστημίων που διοργάνωσε το Κέντρο Μεσογειακής Δίαιτας – Διατροφής, υπό την διεύθυνση της κ. Ειρήνης Μαραζιώτη, εκπαιδευτικού-διατροφολόγου. Στη συζήτηση που ακολούθησε με συντονιστή τον Καθηγητή Παθολογίας κ. Κώστα Χρυσανθόπουλο ο εισηγητής ομότιμος Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος τόνισε τις σημαντικές διαφορές των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων, προς το χειρότερο, τα  τελευταία χρόνια, συγκριτικά με την αρχική υποδοχή της Μεσογειακής διατροφής, καθώς και τη συμβολή της, σαν προληπτικό μέτρο χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά επεισόδια και ο καρκίνος, κυρίως του πεπτικού συστήματος. Συνέστησε επίσης την εφαρμογή της Μεσογειακής διατροφής ιδιαίτερα στα παιδιά μας. Στη συνέχεια η εισηγήτρια κ. Αναστασία Γαρούφη, επίκουρη καθηγήτρια της Παιδιατρικής και υπεύθυνη του Ιατρείου Διαταραχών των Λιπιδίων της Β.Π.Π.Κ., αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, που οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην υπερκατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων, στην έλλειψη σωματικών δραστηριοτήτων των παιδιών και την υπερβολικά καθιστική ζωή. Ακολούθως η εισηγήτρια κ. Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc Χαροκοπείου Παν/μίου και επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Μεσογειακής Δίαιτας-Διατροφής, παρουσίασε τη μεγάλη έρευνα που εκπονήθηκε από το Κέντρο Μεσογειακής Δίαιτας-Διατροφής σε 2500 παιδιά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τα αποτελέσματα που αφορούσαν στις διατροφικές συνήθειές τους, έδειξαν ότι:

  • 6 στα 10 παιδια

    θεωρούν ότι τρέφονται σωστά

  • 6 στα 10 παιδια

    Γνωρίζουν τον όρο Μεσογειακή διατροφή και τον συνδέουν με το ελαιόλαδο

  • 7 στα 10 παιδια

    Διαβάζουν τη λήξη στις ετικέτες των τροφίμων

  • 8 στα 10 παιδια

    Τρώνε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα φαγητό απ’ έξω

  • 3 στα 10 παιδια

    Δεν τρώνε πρωινό

  • 5 στα 10 παιδια

    Δεν παίρνουν σνακ από το σπίτι για το σχολείο

  • 1 στα 10 παιδια

    Παίρνει όλα τα γεύματα με την οικογένειά του!

  • 5 στα 10 παιδια

    Τρώνε πάνω από 2 φορές κόκκινο κρέας την εβδομάδα

Σε δεύτερο σκέλος της έρευνας ανακοινώθηκε ότι: από το 2000-2010, εξετάστηκαν 1200 υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά από τα οποία τα 174 (14,5%) είχαν διαταραχή των λιπιδίων και τα 114 (9,5%) είχαν εικόνα προδιαβήτη. Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν για οκτώ χρόνια με σωστή παρεμβατική πολιτική (γνωστική και συμπεριφορική καθοδήγηση παιδιών και γονέων) με αποτέλεσμα να γίνουν έφηβοι με φυσιολογικό βάρος σώματος και μεταβολικούς δείκτες. Στο τέλος ο κ. Κώστας Χρυσανθόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας Παν/μίου Πατρών τόνισε τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, όπως προκύπτει από τελευταίες μεγάλες έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Μεσογειακή Δίαιτα τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Χρυσανθόπουλος, μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 9%, τους καρκίνους κατά 6%, την εμφάνιση των νόσων PARKINSON και ALZHEIMER, καθώς και τη λιποδυστροφία στην αντιρετροϊκή θεραπεία του AIDS. Δρα τέλος προστατευτικά στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας των εισηγήσεων, έδειξε για μια ακόμα φορά, ότι πρωτοβουλίες ενημέρωσης και επιμόρφωσης του κοινού, είναι πάντα εποικοδομητικές και υπάρχει ανάγκη να συνεχίζονται.

Paste your AdWords Remarketing code here